پزشکی در اسلام - قسمت پنجم
ساعت ۱٢:۱۸ ‎ق.ظ روز پنجشنبه ٢٦ فروردین ۱۳۸٩ : توسط : مجید

به نام خدا

پنجشنبه بیست و ششم فروردین ماه 89

 

رسول خدا(ص) فرمود: کاهو، خواب آور و برای هضم غذا مفید است .

دانشمندان پی بردند که تو کاهو ماده شیمیایی بنام لاکتوکاروم   Lactu carumوجود داره که در بدن تبدیل به لاکتوسین  LACTUCIN می شه و این دو ماده شیمیایی ، مخدر ، مسکن و آرام بخش طبیعی هستند و بعد از مصرف باعث ایجاد حالت سستی در بدن می شن  .

 جالبه بدونین از لاکتو کاروم به عنوان داروی خواب آور و مسکن و در چشم پزشکی برای گشاد کردن مردمک چشم هم استفاده می‌شه ، پس اگه شب دیدین خوابتون نمی بره پاشین چند برگ کاهو بخورین ، کاهوش هم ایرانی باشه چون این کاهو چینی ها خیلی اون خاصیت های کاهوی ایرانی رو ندارند ، آب و هوا و خاک خیلی تو پروش گیاه و مطلوبیت خواصش تاثیر گذار هستند .  

کاهو به جهت املاح ، مواد معدنی ، الیاف و فیبری که داره به هضم غذا کمک می کنه ، منتها باید در حجم زیاد مصرف نشه تا بدتر ایجاد نفخ معده کنه ! یه پیشدستی یا کاسه کوچیک سالاد هم براتون بسه لازم نیست اندازه یه دیس یا بشقاب بزرگ سالاد بخورین !!  البته بیرون که رفتین غذا بخورین یا زنگ زدین براتون غذا بیارن به هیچ عنوان سالاد سفارش ندین چون از نظر بهداشتی مطمئن نیست ولی متاسفانه من دیدم اکثراً سالاد هم با غذا می گیرن!!  

امام رضا ( ع ) : اگر کسی در اثر ماساژ دادن زنده شود ، من انکار نمی کنم .

می دونم که امروزه دیگه همه چه از طریق مطالعه کتب کمکهای اولیه یا شرکت در دوره های امدادگری و همین طور برنامه های تلویزیون با ماساژ قلبی و کامل تر بگیم احیای قلبی ریوی یا CPR آشنا هستند و این عملیات رو دیدن ولی توجه داشته باشین که این حرف حدود  1400 سال پیش و زمانی بیان شده که شاید باورش برای مردم اون زمان خیلی راحت نبوده و کسی از CPR و ماساژ قلبی چیزی نمی دونسته !  این جامعیت و از همه مهمتر حقانیت اهل بیت ( ع ) و شیعه رو می رسونه .

پیامبر اسلام ( ص ) : به هر شهری که وارد شدید از پیاز آن شهر بخورید که وبا و بیماری آن شهر را از بین می برد .

یادمه یکی دو سال پیش هم راجع به فلسفه خوردن پیاز با کباب یه مطلب داشتم که می تونین اون رو هم از کنار صفحه پیدا کنین و بخونین ولی بطور کلی پیاز بخاطر وجود املاح گوگردی دارای مواد ضد میکروبی قوی هستش که برای درمان همه عفونت های تنفسی و گوارشی خیلی کارسازه و بدن رو از سموم و میکروبها پاکسازی می کنه .

پیاز خام فعالیت معده رو هم زیاد می کنه و باعث می شه اسید معده یا اسید کلریدریک ( HCL ) بیشتر ترشح بشه که برای افراد سالم ( نه اونهایی که ورم یا زخم معده دارند ) بسیار مفیده و هرچی میکروب ناخواسته از طرق غذاها وارد معده تون شده از بین می بره و نمی ذاره اثر کنند ، این حدیث پیامبر اسلام ( ص ) یه اهمیت دیگه هم داره و اونم بحث پیشگیری از عفونتهای گوارشی در سفر هستش که جدیداً در مقوله بهداشت سفر بهش خیلی اهمیت داده می شه ، بهداشت سفر یا بهداشت مسافرت یا بهداشت مسافران و خلاصه کلی عناوین مشابه دیگه تازه وارد کتابهای تکست گروههای علوم پزشکی و بهداشت شده !!! چیزی که معصومین ما هزاران سال قبل کلی راحع بهش حدیث و توصیه داشتند !

دو سه سال پیش تحقیقی رو دیدم که خوردن نصف پیاز در روز همراه غذا میکروب هلیکوباکترپایلوری یا همون اچ پایلوری ( H. pylori ) معروف رو که به عنوان یکی از عوامل زخم و سرطان معده ازش نام برده می شه از بین می بره ، قطعاً این تاثیر روی میکروب ویبریو کُلِرا که عامل بیماری وباست و از طریق آب و غذای آلوده هم منتقل می شه وجود داره .

اینکه پیاز اون شهر رو بخورین هم شاید بخاطر تازگی یا نوع آب و هوا و خاک منطقه ای باشه که شما الان توش هستین و باید تو اون شرایط چند روزی رو به سر ببرین و از همون غذاهای اون ناحیه استفاده کنین و اون پیاز هم تو اون شرایط رشد کرده و متناسب با غذاییه که می خورین  و شرایطیه که هستین و خطرات سلامتی که تهدیدتون می کنه .. الله اعلم ،

مصرف سه تا چهار عدد پیاز تازه تو طول هفته از بیماریهای قلبی عروقی مثل تصلب شرایین هم پیشگیری می کنه ، پیاز یه انسولین گیاهی هم داره که برای دیابتی ها خیلی خوبه و توصیه می شه که هرروز پیاز مصرف کنند .

امام کاظم ( ع )  بر سر سفره ریحان طلبیدند و فرمودند که من دوست دارم غذا را به آن شروع کنم زیرا ریحان عروق را می گشاید و اشتها را زیاد و سل را معالجه می کند .

ایشون که فرزند و جانشین خلف موسس مذهب جعفری امام جعفر صادق ( ع ) هستند حقیقتاً با علم الهی خودشون بهترین انتخاب رو داشتند و علم امروز و دانشمندان و محققین علم پزشکی تازه به حرف ایشون رسیدند ! ریحان یکی از بهترین سبزی ها از نظر بهداشتی و  درمانی به شمار می ره که طیف خواص زیادی در سرتاسر اندام ها و اعضای بدن داره  و شرحشون خیلی مفصله ولی ما فقط به سه چهارتاش که تو حدیث اومده اشاره می کنیم ،  جالبه که از ریحان به عنوان یک سبزی بهشتی خداوند هم در قرآن یاد کرده :

ریحان منبع خوبی از بتا کاروتن هستش  که تبدیل به ویتامین A می شه ، همین طور سرشار از ویتامین C  ، فیتونوتراینت ها ( نوعی مواد مغذی )  روغنهای فرار ، آنتی اکسیدانها  ( مواد ضد سرطان ) که بدن رو در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد حفاظت می کنند و همشون هم تو ریحان موجود هستند .  

 

ریحان از سلولهایی که لایه داخلی خیلی از اندامهای بدن رو تشکیل می دن ( مثل لایه داخلی عروق قلبی )  در مقابل آسیبهای رادیکالهای آزاد محافظت می کنه  و همین طور جلوی اکسیده کردن کلسترول تو  عروق خونی رو توسط رادیکالهای آزاد می گیره  و همین تاثیر چشمگیری تو کاهش درگیری عروق قلبی و وقوع حملات قلبی ایفا می کنه .

به زبون ساده تر بگم که نمی ذاره چربی تو جدار عروق بخصوص عروق قلب ِبماسه و در نهایت عروق مسدود و باعث آترواسکلروز یا تصلب شرایین بشه و همیشه عروق رو باز نگه می داره ، امام کاظم ( ع ) درست زدند وسط هدف و غیر مستقیم جلوگیری از پاتوژنز ( آسیب زایی ) آترواسکلروز یا تصلب شرایین رو گفتند ! و اون موقع هم که دیگه خبری آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی و عمل بای پس و .. نبوده پس ساده ترین راهکار رو توصیه کردند ! الله اکبر .

 

ریحان سرشار از منیزیوم هم هست  که باعث تقویت ماهیچه های بدن به ویژه قلب می شه ،  روغنهای فرار ریحان  اثر نیرو بخشی گوارشی دارند و شاید دلیل شروع غذا با ریحان توسط امام کاظم ( ع ) هم همین بوده .

 

 از اونجایی که روغن ریحان خواص ضد نفخ داره در درمان سوء هاضمه ، یبوست ، درد شکم و نفخ شکم  هم استعمال می شه ، روغنهای فرار ریحان فوراً وسیله تسکین گاز معده و روده رو فراهم می کنند  ، ریحان بخوبی اشتها رو تحریک می کنه و باعث ترشح بزاق و آنزیم های گوارشی می شه ( یک دلیل دیگه شروع غذا با ریحان ) .

 

ریحان از نظر خواص ضد میکروبی و آنتی بیوتیکی هم خیلی عالی هستش ، روغنهای فرار به دلیل داشتن خواص ضد باکتریائی، درمان خوبی برای عفونتهای مختلفی از قبیل بریدگی ها ، زخمها ، عفونتهای پوستی ، عفونتهای مثانه و غیره هستند.

این روغنهای فرار در عفونتهای ویروسی هم مفید هستند . خواص ضد تورم عصاره ریحان می تونه باتسکین استرس وارده به دستگاه تنفسی در معالجه عفونت های اون موثر باشه . روغنهای فرار ریحان تب ناشی از سرماخوردگی و آنفولانزا  رو تسکین می دن .

 

 صرف نظر از استفاده از ریحان برای سرفه، درموارد آسم ، برونشیت ، و عفونتهای سینوس هم  استفاده می شه . ترکیبی مثل ویتامین C  ، کامفن ، ایجنول ، و سینگل موجود درروغنهای فرار نه تنها عفونتهای ریه رو درمان می کنند بلکه احتقان تو  ریه ها رو  هم  برطرف می کنند . این ترکیبات همچنین در التیام آسیبهای ریوی ناشی از سیگار ، بیماری سل و سرطان ریه  هم موثر هستند . به علاوه به دلیل دارا بودن خواص آنتی بیوتیکی به درمان بیماری سل  هم کمک می کند که امام کاظم ( ع ) بهش اشاره کردند .

فلسفه اینکه کنار کباب  ، ریحان یا بقول خودمون ریحون می ذارن هم اینه که هم ضد میکروبه و هم اگه کباب چرب و چیلی باشه یه جورایی جلوی اثرات منفی اش رو عروق رو که بالا گفتیم می گیره  ، فقط اگه از بیرون کباب گرفتین و کنارش ریحون گذاشته بودن شما به بهداشتی بودنش اعتماد نکنین و خودتون دومرتبه بشورین و ضد عفونی اش کنین و بعد مصرف کنین .

 

 

پیامبر اسلام ( ص ) : هر کس چهارمرتبه سوره زلزال را بخواند گویی همه قرآن را خوانده است .