پاسخ سوالات رایج بهداشتی پزشکی - قسمت چهارم
ساعت ۱٢:٠٩ ‎ق.ظ روز پنجشنبه ٢٧ آبان ۱۳۸٩ : توسط : مجید

به نام خدا

 

پنجشنبه بیست و هفتم آبان ماه 89

 

 

بهترین زمانی که می شه پاپ اسمیر داد  چه موقع هستش ؟

 

پاپ اسمیر تست خوبی برای آزمایش سلولهای پوششی دهانه رحم هستش که با انجام بموقع و منظم اون می شه زودتر سرطان دهانه رحم یا سرویکس رو تشخیص داد ، خانم های ازدواج کرده و دارای فعالیت جن @ سی نباید از این تست غفلت کنند .

 

بهترین زمان دادن این تست پیش متخصص زنان هم زمانیه که خونریزی نباشه ، یعنی خانم های عزیز وسط سیکل ماهانه باشند و ترجیحاً داروهای موضعی ( مثلاً به دلیل عفونت )  یا هورمونی هم مصرف نکنند که البته این برای انجام یک تست سالم و مطمئن مطلوبه ولی وحی منزل نیست .   به هر حال قبلش باید متخصص زنان رو از داروهای مصرفی خودشون و اینکه در چه زمانی از سیکل ماهانه هستند آگاه کنند ، ضمن اینکه از دوشب قبل انجام تست هم فعالیت جن @ سی توصیه نمی شه .

 

انجمن سرطان آمریکا می گه اگه دوسال پیاپی پاپ اسمیر انجام شد و نتیجه منفی بود ( یعنی خبری نبود ! ) می شه مراجعه کننده رو تا زمانی که بدون علامت باشه هر سه سال یکبار  تست کرد ولی خب تو اونهایی که زیاد عفونت واژینال و جن @ سی می گیرن یا سابقه خانوادگی سرطان دهانه رحم دارند یا دچار علامت خاصی هستند ( مثل خونریزی غیر معمول رحمی ، فعالیت جن @ سی دردناک و خونریزی بعد اون و ... ) فاصله انجام دوتست رو باید کوتاه تر کرد .

 

در صورت وجود نتیجه غیرطبیعی تست پاپ اسمیر پزشک بسته به وضعیت بیمار قدمهای بعدی مثل تکرار تست یا درخواست انجام تست های تخصصی تر رو می کنه .

 

 

بابای من تا یه خورده کارمی کنه دچار تنگی نفس و درد قفسه سینه می شه ،  خطرناکه ؟

 

چنین کسانی بهتره به یک متخصص قلب و عروق مراجعه کنند و برای شروع و در ابتدا تحت انجام تست هایی مثل نوار قلبی ( ECG ) ، اکوکاردیوگرافی و عکس قفسه سینه ( CXR ) بسته به نظر پزشک بعد معاینه و گرفتن دقیق شرح حال قرار بگیرند تا اگه بعداً لازم شد تحت آزمایشات تخصصی تر مثل  تست ورزش و آنژیوگرافی و سی تی آنژیو قرار بگیرن .

 

معمولاً در مراحل اولیه بیماریهای قلبی ( مثل نارسایی قلب و آنژین صدری در اثر گرفتگی عروق کرونر قلب ) بیمار در حالت استراحت هیچ مشکلی نداره و فقط زمانی که فعالیت یا کار سنگین انجام می ده دچار طپش قلب ، درد قفسه سینه ، تنگی نفس و خستگی ، سرگیجه و عرق سرد  می شه ولی به مرور که بیماری پیشرفت کنه حتی موقع فعالیت سبک هم این حالت ها بهشون دست می ده و بازهم اگه بیشتر پیشرفت کنه دیگه علامت های ذکر شده فقط محدود به موقع فعالیت ( چه سبک چه سنگین ) نخواهند بود و حتی موقعی که بیمار داره استراحت می کنه و کار خاصی هم نمی کنه به سراغش خواهند اومد ، پس چه خوبه که در مراحل اولیه درمان شروع بشه تا کار پزشک و بیمار راحت تر باشه و هزینه ها هم خیلی بالا نمی ره  والا هرچقدر که بگذره و بیماری پیشرفت کنه هم درمان سخت تر می شه ( مثل مجبور شدن به انجام CABG یا بای پس یا همون جراحی باز قلب ) هم احتمال سکته قلبی ( MI )  و مرگ ناگهانی قلبی ( SCD ) بالاتر می ره و بیشتر می شه .

 

کسانی که قندشون بالاست باید از نظر تغذیه ای چه چیزهایی رو رعایت کنند ؟

 

قند بالا می تونه یه اختلال تحمل گلوکز باشه که تو این حالت طرف هربار آزمایش می ده قندش از حد نرمال بالاتره اما هیچ وقت خیلی دیگه از اون حدود مد نظر که دیابت تلقی بشه بالاتر نمی ره یا اینکه بیمار دیابت داره و با دوبار آزمایش قند ناشتا ( FBS ) و همین طور قند دوساعته ( OGTT ) دیابتیک بودن بیمار ثابت شده .

 

اصول کلی که برای تغذیه کسانی که قندشون بالاست به این شرحه که می گم :

 

اول اینکه حتما سعی کنند نصف قاشق مرباخوری دارچین روی غذاشون در ناهار و شام بپاشند ، بطور کلی مصرف ادویه ها تو بیماران دیابتی خیلی مفیده ، بیماران دیابتی و حتی افراد سالم هم باید عادت کنند از سماق بیشتر همراه غذا  استفاده کنند چون سماق اثر مثبتی روی غذاهای مضر با چربی بالا یا قند بالا داره و اون اثرات مضر و سمی غذاها رو خنثی می کنه .. حداقل همه رو کبابتون سعی کنید تا جایی که می شه سماق بریزین و میل کنین .

 

دوم اینکه فعالیت فیزیکی ولو در حد یه پیاده روی نیم ساعته یا نرمش یا حتی راه رفتن تو خونه اگه دیگه دستشون به هیچ جا بند نیست در برنامه روزانه شون حتما باشه .

 

سوم قندهای ساده مثل قند و شکر معمولی ، مربا ، ژله  ، کیک و کلوچه و شبرینی جات رو یا حذف کنند یا مصرفشون رو به حداقل ممکن برسونند و عادت کنند بجای قند و شکر با چایی شون توت خشک ، کشمش یا انجیرخشک مصرف کنند ، من خودم به شخصه با اینکه قندم هم بالا نیست اما مدتهاست شکر رو کلاً حذف کردم و مصرف قند رو هم به حداقل ممکن رسوندم .

 

چهارم مصرف کافی فیبر در برنامه غذایی هستش که با مصرف نون های سبوس دار مثل نون جو ، سبزی جات و حبوبات و میوه جات بدست می آد .. بعضی میوه ها مثل انگور و موز قندشون بالاست که بهتره در مصرفشون احتیاط بیشتری بشه و در کمترین حد ممکن مصرف بشن ، بعضی میوه ها و سبزیجات مثل پیاز و هویج هم نوعی انسولین طبیعی دارند که باید بیشتر مصرف بشن .

 

نوشابه باید کلاً حذف بشه ، هر یه شیشه نوشابه خانواده چهل تا قند یا هشت قاشق شکر داره که اصلاً برای حتی آدمهای سالم هم خوب نیست ! آب میوه های صنعتی که تو بقالی ها می فروشن هم برای این افراد خوب نیست و اگه تمایل به مصرف آب میوه دارند باید تو خونه براشون آب میوه طبیعی گرفته بشه و بهشون داده بشه مثل مخلوط آب کرفس و هویج .

 

در مصرف چربی هم باید دقت بیشتری بشه و روغن هایی مثل روغن هسته انگور ، روغن زیتون و روغن کنجد جایگزین روغن های جامد یا مایع اشباع شده بشن ، خامه و کره و سرشیر هم در حداقل ممکن مصرف بشن ( اگه نمی تونند ترکشون کنند !! )

 

بین وعده های اصلی غذایی هم نباید از مصرف میان وعده های سالم غافل بود ، میان وعده هایی که حاوی هم کربوهیدرات هم پروتئین باشند بهتر هستند مثل همون یکی دو لقمه نون پنیر سبزی سنتی خودمون .

 

 

بهترین زمان مصرف قرص پروپرانولول چه موقعی هستش ؟

 

پروپرانولول ( ایندرال ) ، آتنولول ، متوپرولول ( متورال ) از جمله داروهایی هستند که به بتابلوکرها معروف هستند و با اثر روی گیرنده های خاصی بنام بتا باعث کاهش فشارخون و عوارض قلبی می شن ، این داروها بعد غذا بهتر جذب می شن و چون بی خوابی می آرن بهتره شبها خیلی دیر مصرف نشن  .

 

آیا خانم های باردار می تونند واکسن آنفلوآنزا بزنند ؟

 

بله ، منتها فقط در سه ماهه دوم و سوم بارداری . توصیه می شه خانم هایی که سه ماهه دوم یا سوم بارداری  اونها تو پاییز و زمستون می افته  بعد از  هماهنگی با پزشک مربوطه واکسن آنفلوآنزا رو از داروخانه بخرند و ببرن بدن براشون تزریق بشه .

 

چون تو سه ماهه اول بارداری سقط خودبخودی شایع هستش توصیه می شه تو این مدت از تزریق واکسن که زدنش اون موقع ضروری هم نیست خودداری بشه تا تماس با آنتی ژن های توی واکسن ایجاد نشه .

 

چطور می تونیم درد آپاندیس رو تشخیص بدیم ؟

 

تشخیص اصلی با جراح هستش که با توجه به علم و تجربه ای که در معاینه داره و درخواست عکس شکم و سونوگرافی و آزمایشات می تونه به تشخیص برسه اما راجع به آپاندیسیت حاد و نحوه تشخیصش چندتا نکته بهتون می گم همیشه یادتون باشه :

 

اول اینکه درد آپاندیس معمولا اول وسط شکم و اطراف ناف هستش ولی به مرور به قسمت پایین سمت راست شکم کشیده می شه ( از ناف یه خط مورب به سمت سر استخوان لگن راست فرض کنید  که با لمس این ناحیه بیمار دچار حساسیت به لمس یا تندرنس می شه ) .

 

دوم اینکه بی اشتهایی خیلی شایع و تابلو هستش ، جوری که می گن اگه بیمار این نشانه رو نداشت و احساس گرسنگی داشت می شه به تشخیص آپاندیسیت شک کرد !

 

سوم اینکه تب و استفراغ ممکنه باشند و ممکنه نباشند و خیلی نمی شه با بودن یا نبودنشون به تشخیص رسید ، همین طور یبوست و اسهال هم این وضعیت رو دارند ولی معمولاً  بیمار برای راحتی میل به دفع مدفوع یا گاز داره .

 

چهارم اینکه زمانی که جراح می آد ربع تحتانی چپ شکم رو لمس می کنه و به شکل عمقی فشار می ده  درد در همون قسمت در طرف راست ( یعنی قرینه ) تشدید می شه که بهش می گن نشانه روزینگ .

 

پنجم زمانیه که شما دستتون رو بالای زانوی راست بیمار می گذارین و بعد از بیمار می خواین سعی کنه رونش رو بلند کنه یا به سمت چپ بچرخونه که اگه بعد این کار درد داشت نشانه آپاندیسیت هستش ، همین طور زمانی که شما سعی می کنید این زانوی خم شده رو ( که بیمار معمولا برای کاهش درد خمش می کنه ) صاف کنید ( یعنی از فلکسیون به اکستانسیون در بیارین ) بیمار دچار درد می شه که به این نشانه می گن نشانه پسوآس که ناشی از تحریک عضله پسوآس توسط آپاندیس ملتهب هستش .

 

یه نشانه دیگه هم هست که به نشانه اوبتوراتور معروفه و اون زمانیه ران راست بیمار رو در همون حالت خم شده قرار داره و شما سعی می کنید پا رو از خارج به سمت داخل بچرخونید که بازم بیمار دچار آپاندیسیت حاد دردش می گیره .

 

گاردینگ هم زمانیه که عضلات حالت سفت شده پیدا کردن ، ریباند تندرنس هم زمانیه که بعد از برداشتن فشار در حین معاینه شکم و نواحی که قبلاً گفتیم درد تشدید می شه ، ضمن اینکه درد بیمار با سرفه و راه رفتن بدتر می شه  .

 

 

 

 

 

پیامبر اسلام ( ص ) : آنکه در فرو بردن خشم از دیگران پیش تر است ، از همه کس دور اندیش تر است .