پزشکی در اسلام - قسمت نوزدهم
ساعت ۱:٠۳ ‎ق.ظ روز دوشنبه ۱ خرداد ۱۳٩۱ : توسط : مجید

به نام خدا

 

امام صادق ( ع ) : اگر مردم خاصیت سیب را می دانستند فقط با سیب به درمان مریض می پرداختند.

می گن اگه می خوای مریض نشی روزی یک عدد سیب بخور ، البته من دوتا و سه تا هم بعضی جاها خوندم ولی مشکل اینجاست که با این قیمتها همون یه دونه اش رو هم به زحمت می خوریم یا دلمون نمی آد بخوریم !! کاش دولت به بعضی خوراکیهای مفید در سلامت ملت همیشه در صحنه مثل بعضی میوه ها ( مثلاً همین سیب ) و لبنیات ( مثل شیر ) یارانه یا تسهیلات خاصی می داد .

سیب میوه کم کالری و کم چربی هستش که برای کسانی که رژیم به اصطلاح لاغری ( که من قبول ندارم ! ) می گیرن خیلی مفیده ، پکتین که نوعی فیبر محلوله در معده با جذب آب متورم می‌شه  و در نتیجه فرد احساس سیری می‌کنه . به‌طور کلی مصرف سیب به عنوان قسمتی از رژیم لاغری بسیار سودمند هستش . خوردن سیب به طور ناشتا، رژیم غذایی مناسبی برای لاغری محسوب می‌شود.

تا جایی هم که می شه و آدم مطمئنه باید سیب رو با پوستش خورد که خود پوست سیب هم دست کمی از گوشت سیب از نظر خواص نداره ، اگه هم مجبور شدین سیب پوست بکنین خیلی کلفت پوست نکنین !

می گن کسانی که تنبل هستند بجای مسواک موقع خواب سیب گاز می زنند ! دلیلش اینه که نوع خوردن سیب جوریه که باعث پاکسازی دندون ها و ذرات بجا مونده از غذاها می شه ، جویدن سیب باعث تقویت عضلات فک هم می شه ، موقع خوردن سیب هم نوعی اسیدهای آلی آزاد می شه که اثر ضدالتهابی رو دندون ها و لثه ها دارن .  البته ما هیچ وقت مسواک نزدن رو توصیه نمی کنیم !!

از نظر ویتامینی میزان ویتامین های B موجود در سیب رو می تونیم قابل قبول بدونیم ، ویتامین C و ویتامین A هم در سیب موجود هستند که هرچند مثل مرکبات ویتامین C خیلی بالا نیست اما همون مقدارش هم باعث شده سیب به عنوان یک ماده غذایی ضد عفونت مطرح بشه و در بعضی عفونتها مثل سرماخوردگی و آنفلوآنزا جواب بده ، حالا بخاطر ویتامین C هستش یا چیز دیگه ای دقیق مشخص نیست .

خوردن سیب و حتی بو کردن سیب، باعث کاهش فشار خون  می‌ شه . بررسی انجام شده توسط دانشگاه ییل (YALE) نشون داده که تنها یک بار بو کشیدن سیب، فشارخون بیماران رو  پایین آورده .  خود خوردن سیب هم چون پتاسیم و کلسیم  و منیزیوم داره می تونه تو کاهش فشار خون موثر باشه .

سیب مشکلات مربوط به زیبایی پوست رو هم حل می کنه ( کمپرس سیب پخته له شده مخلوط با شیر روی پوست ! )  ، سیب چون فسفر داره برای کسانی که کار فکری و مطالعه زیاد دارند خیلی خوبه و چون منیزیوم و ویتامین های گروه B داره یه جورایی اثر آرامبخشی و تسکین اعصاب هم داره ( حتی پوست سیب رو دم می کنند با عسل شیرین می کنند و میل می کنند ) .

اگه کسی رو می شناسین که نقرس داره بهش حتماً مصرف سیب رو توصیه کنید چون  سیب اسید اوریک رو می آره پایین .

کسانی که چربی خونشون بالاست که حتما حتماً باید سیب مصرف کنند ، سیب سرشار از فیبرها و پکتین هستش که یه جورایی کلسترول خون رو می گیرن و کاهش می دن ، چربی مضر خون کم می شه و چربی مفید خون بالاتر می ره ، سیب بخاطر فیبری که داره مانع یبوست می شه ، دباغی کردن معده توسط سیب که در حدیثی از حضرت علی ( ع ) تاکید شده بخاطروجود همین فیبرهاست .

بعضی ها می گن خاصیت ضد سرطان سیب برمی گرده به ماده شیمیایی بنام اسید کلوروژنیک که تو حیوانات آزمایشگاهی دیدن جلوی روند سرطان زایی رو گرفته ، البته سیب سرشار از آنتی اکسیدان هایی هستش که مواد مضر موسوم به رادیکال های آزاد رو از بین می برند .

 

شربت سیب بهترین دارو برای درمان سرفه و گرفتگی صدا هستش .برای تهیه شربت سیب یک کیلو سیب رو شسته و با پوست قطعه قطعه کنید و در یک لیتر آب بپزید سپس اون رو با پارچه نازکی صاف کنید و چند تکه قند به اون اضافه کنید و دوباره روی آتش ملایم قرار  بدین تا قوام بیاید و  اون را از روی آتش بردارید  و روزی سه تا چهار فنجان از این شربت بنوشید.

کلسیم موجود در سیب باعث می شه کلسیم غذاهای دیگه راحت تر جذب بشن ، تو موقع اسهال بچه ها سیب رو رنده کنین بذارین یه خورده بمونه رنگش تیره بشه بعد بهشون بدین .

اگه آب سیب خونگی گرفتین سریع بخورین و نذارین بمونه ، کسانی هم که قند دارن خیلی مشکل تو استفاده از سیب ندارن چون قند سیب جوریه که انسولین نمی خواد زیاد براش به زحمت بیافته !

در پوست سیب ترکیباتی بنام پروسیانیدین  PROCYANIDIN وجود دارند که طبق اون چیزی که در اجلاس انجمن تحقیقات سرطان آمریکا گفته شده ضد تومور هستند ، بیشتر از همه هم تحقیقات نشون داده این مواد جلوی تومورهای روده ای رو می گیرن ( البته تومورهای پس @ تان و کبدی هم مهار می شن ) .

محققان دانشگاه کالیفرنیا  هم به این نتیجه رسیدن  که سیب سرشار از ترکیباتی به نام فلاونوئیدهاست که به جلوگیری از بیماری‌های ناتوان‌کننده سلول‌ها مانند بیماری قلبی و سرطان‌های مربوط کمک می‌کنند. در واقع این ترکیبات سلول‌ها را در برابر التهاب حفظ می‌کند. قبلاً هم نقش پلی فنول ها که نوعی آنتی اکسیدان هستند در سیب و جلوگیری از سرطان ثابت شده بوده ، کلاً فلاونوئیدها و پلی فنول ها جفتشون آنتی اکسیدان های قوی ضد سرطان هستند .

فلاونوئیدها از تشکیل لخته های خونی خطرناک در رگها هم جلوگیری می کنند که بازم در این زمینه نقش سیب ارزنده ست .

سیب دارای اسید مالیک و اسید تارتاریک هستش که از اختلالات کبدی و هاضمه پیشگیری می‌کنه .

سعی کنید تو سالادتون یا درست کردن سس سالاد بجای سس های سفید و قرمز از سرکه سیب استفاده کنید .

پکتین موجود در سیب بوسیله باکتری‌های روده تخمیر می شه  و اسیدهای چرب با زنجیره های کوتاه تولید می کنه ، این اسیدها از رشد باکتری هایی آسیب رسان در روده جلوگیری  می کنند و سلول‌های پوششی دیوار روده را در برابر تغییرات بدخیم و سرطان محافظت می‌کنند .

 

با خوردن سیب احتمال ابتلای شما به سندرم متابولیک کاهش پیدا می کنه. محققان فنلاندی و نروژی نشون داده‌اند کسانی که به طور منظم سیب می‌خورند (حداقل ۳ سیب طی یک هفته) ۲۷درصد کمتر از کسانی که اصلا سیب نمی‌خورند به سندرم متابولیک مبتلا می‌شوند. سندرم متابولیک حالتی هستش که بدن رو مستعد ابتلا به سکته مغزی، مشکلات قلبی- عروقی و دیابت نوع ۲ می‌کند ، معمولا تو سندروم متابولیک چاقی وجود داره و قند و چربی بالاست .

تحقیقات نشون داده کسانی که زیاد سیب می خورند دیرتر یا کمتر از بقیه دچار زوال عقل و آلزایمر می شن می دونین چرا ؟ چون بعضی  مواد موجود در سیب می‌تونند موجب افزایش ترشح استیل کولین شود. استیل کولین یک واسطه شیمیایی مهم در بدن هستش که در مغز باعث افزایش عملکرد مغز، شناخت بهتر و حافظه شفاف‌تر می‌شه.

ماده ای بنام فلورین در سیب وجود داره که باعث افزایش تراکم استخوانی می شه . متخصصان دانشگاه آیووا در آمریکا طی یک سری آزمایشات جدید کشف کرده اند نوعی ماده موم مانند موسوم به  اسید اورسولیک که در پوست سیب یافت می‌شه که از ضعف و تحلیل رفتن عضلانی کم می کنه  و رشد این بافت‌ها را تقویت می‌کنه .

برای درک بهتر شما رو یاد کارتون ملوان زبل می ندازم ! در کارتون ملوان زبل اینکه اسفناج بخوریم آهن داره قوی می شیم درست نبود چون آهن موجود در اسنفناج نسبت به آهن گوشت قرمز خیلی درست و حسابی قابل جذب نیست اما اون چیزی که باعث می شد بازوهای ملوان زبل بعد خوردن اسفناج باد کنه ! همین اسید اوسولیک بوده که تو پوست سیب خیلی زیاده و حسابی عضلات رو تقویت می کنه و ژن مربوطه رو روشن نگه می داره !

خیلی خواص دیگه از خود سیب و پوست سیب و برگ سیب و ... هستش ولی به نظرم در همین حد کافی و کاربردیه ، نکته ای که خیلی محققان و دانشمندان الان بهش رسیدن امام معصوم ما 1400 سال پیش در یک خط به شکل کوتاه بیان کرده و بقول معروف کد رو داده ! در همین حد هم برای مردم اون موقع کافی بوده بدونند اما امروز با پیشرفت علم و عقول ما تونستیم بیشتر بشکافیم و به جزئیات بیشتری پی ببریم تا بلکه ایمانمون قویتر بشه .. ان شالله .

 

پی نوشت اول : پیشنهادمی کنم همه پنجشنبه شب این هفته دورکعت نماز (مثل نماز صبح ) هدیه به امام هادی( ع ) بجا بیاریم و اگه کسی توفیق داشت و روزه گرفت ثوابش رو به امام هادی ( ع ) تقدیم کنه ، اگه موافق هستین به دیگران هم با پیامک اطلاع بدین .

 

پی نوشت دوم : مطالب کم علمی این وبلاگ رو نسبت به باقی مطالبش به بزرگی خودتون قبول کنین ، حقیقتش برای کار و تحقیق علمی انگیزه زیادی ندارم چون تو این مملکت به این چیزا خیلی اهمیت نمی دن .. شما اگه یه نگاهی به آگهی های استخدام بندازین می بینین همش شده ویزیتوری و بازاریابی و فروش و پورسانت و روابط عمومی بالا !! محض رضای خدا یه نشریه یا سایت پزشکی یا علمی ندیدم که واسه تحریریه اش نیرو بخواد ! کلاً از نظر علمی خیلی تنگ نظری ها هست که ذوق و شوق آدم رو تو این مملکت کور می کنه .

ضمن اینکه من خودم علاقه شخصی ام اینه که این وبلاگ به عنوان یک وبلاگ علمی پزشکی مطرح نشه و بیشتر مطالب دیگه توش نوشته بشه اما دلم هم نمی آد بار علمی وبلاگ صفر بشه ! سعی می کنم جوری عمل کنم که حداقل از مطالب علمی کلیشه ای خسته کننده پرهیز بشه و مطالب به شکل کاربردی نوشته بشه و یه ذخیره ای هم واسه آخرتمون باشه .

پیشاپیش هم سالروز حماسه های دوم و سوم خرداد رو به همه شما تبریک عرض می کنم .