دانستنیهای کاربردی بهداشتی پزشکی تغذیه ای - قسمت چهارم
ساعت ٦:۳۸ ‎ب.ظ روز شنبه ۱۱ آذر ۱۳٩۱ : توسط : مجید

به نام خدا

 

کیسه های نایلونی و نون داغ !

شاید شماها هم از اون دسته باشید که موقعی که می رن نون بخرن باخودشون کیسه نایلونی می برن تا نون رو که خریدن داخلش بذارن یا اصلا تو بعضی نانوایی ها نایلون می فروشن ! مشکلی که اینجا هستند برمی گرده به اینکه نون داغ با ترکیبات داخل نایلون واکنش های شیمیایی مضری می ده که در دراز مدت ممکنه باعث سرطان یا مشکلات کبدی بشه ، بهترین راه اینه که نون رو که خریدیم داخل پارچه سفید تمیز و بدون چاپ و نوشته حمل کنیم تا بعداً مشکلی برامون پیش نیاد ، البته قبلش بذارین بخار نون خارج بشه و خنک بشه .

سبزی لای روزنامه !

دیدین سبزی فروشها سبزی رو لای روزنامه می پیچن ؟یا اصلا بعضی ها سبزی رو داخل روزنامه تو یخچال نگهداری می کنند ؟ مشکلی که اینجا هست برمی گرده به ترکیبات سرب موجود در حروف چاپی روزنامه که می تونه با سبزی واکنش بده و اگه به دفعات تکرار بشه برای بدن مشکل مسمومیت با سرب رخ بده و با علائمی مثل سردرد ، سرگیجه ، افت گلبول های قرمز ، درد شکمی و عضلانی و خط آبی رو لثه خودش رو نشون بده .

البته این حرف نباید باعث نگرانی بشه ، چون این جور مسمومیت ها به شکل تجمعی اتفاق می افته و حتما سرب موجود در خون باید به یه اندازه مشخصی برسه تا مسمومیت رخ بده که اونم مدتها طول می کشه و تو همه هم اتفاق نمی افته بخصوص کسانی که لبنیات مثل شیر زیاد مصرف می کنند  ، اگه بشه راهی پیدا کرد که سبزی لای روزنامه پیچیده نشه خیلی خوب می شه .

نان باگت و فرانسوی !

نمی دونم این چه ژستی شده همه نیمرو و کتلت و کوکو هم می خوان بخورن می رن نون باگت و فرانسوی می خرن ؟!!!برادرانه توصیه می کنم تا جایی که می تونین از نون های سنتی استفاده کنید و جز در حد ضرورت و تنوع نون باگت و فرانسوی مصرف نکنید، چون املاح و ویتامینی به اون شکل ندارن و ممکنه قند خون رو هم بالا ببرن .

البته من یکی دوجا نون های باگت غنی شده با سبوس و نون جو به شکل باگت دیدم که مصرف اونها ایرادی نداره ، من خودم به شخصه تا جایی که بتونم از نون های سنتی استفاده می کنم و بعضی وقتها هم که مادرم نون باگت می خره باهاش بحث می کنم و تذکر می دم منتها بعضی ها زود به زود دوست دارند تنوع ایجاد کنند دیگه !! من خودم به شخصه نون بولکی هم خیلی دوست دارم که البته اونم خاصیت چندانی نداره ولی یه مزه نوستالژیک خاصی داره ! بچه بودیم تو اونا ساندویچ می خریدیم می خوردیم ! البته الحمدالله طرف محل ما کلا یکی دوجا بیشتر نون بولکی نمی آرن و اونم همیشگی نیست و اگه هم باشه حوصله می خواد بیست دقیقه پیاده روی کنی بری نون بولکی بخری ! برای همین بخوایم بخوریم هم دستمون بهش نمی رسه !!

فقط یاتون باشه اگه کسی دور و برتون هست که مشکل قند بالا و دیابت داره بهش توصیه کنید نون سنگک و تافتون بیشتر مصرف کنه چون بهترین نون برای دیابتی ها همین نون هاست و نون باگت و فرانسوی اصلا براشون خوب نیست .

البته هر دو سه ماه یه بار یه ساندویچ مثل همینی که بعضی ها کارشون اینه هفت روز هفته می خورن !! اشکالی نداره ، به هر حال زندگی تنوع می خواد ... نباید سخت گرفت !!

سالاد در تالار و رستوران

من اگه برای مناسبت های مختلف به تالار و رستوران برم لب به سالاد نمی زنم ! البته تنها کسی هم که این کار رو می کنه من هستم و بقیه دولپی تا غذا بیاد سالاد می خورن !! سال 81 تو دانشگاه یه استاد داشتیم که یه خانم دکتری بود که متخصص بیماریهای عفونی در بیمارستان امام خمینی بود و به ما توصیه کرد به هیچ وجه بیرون سالاد نخورین و منم سعی کردم تا الان به این توصیه پایبند باشم !

تو خونه هم معمولا با غذای محتوی برنج یا ماکارونی سالاد خیلی معنی نداره و سبزی خوردن بیشتر توصیه می شه ، برای همین تو بیشتر مهمونی ها هم که تو خونه اقوام می رم سالاد نمی خورم و طرف فکر می کنه بخاطر مسائل بهداشتی نمی خورم و می گن بهداشتی شستیم !! به همه شما هم توصیه می کنم اگه تالار و رستوران رفتین یا زنگ زدین براتون غذا از بیرون بیارن سالاد رو بی خیال شین !! نگاه به تابستون و زمستون هم نکنید ! کلاً بی خیال شین !!

 اصلاً اطمینانی به نحوه رعایت بهداشت سبزیجات رستوران ها نیست ، حالا رستوران ها هیچی بعضی از این خانم ها که می دن سبزی براشون خرد می کنند هم خیلی اشتباه می کنند ، همین پنجشنبه گذشته رفته بودم سبزی بخرم و مادرم هم سفارش کرده بود که بگم خرد نکنه و همون طوری بده ( چون بقیه سفارش خرد کردن می دن ! ) آوردم خونه مادرم داشت می شست گل و لای های داخل سبزی رو نشون داد و گفت موقع خرد کردن توجهی به اینا نمی کنند و همینم طوری خرد می کنند !!

چای و لیوان یک بار مصرف

ما چند جور لیوان یک بار مصرف داریم که مایعات داغ مثل چای رو فقط و فقط تو نوعی می شه ریخت که گیاهی و کاغذی و مخصوص مایعات داغ باشه که اتفاقاً قیمتشون هم بالاتره ، من هر سال برای سال بابام چون تو بهشت زهرا چای و کیک می دیم حدود صدتا ازشون رو می گیرم و اتفاقاً برای سه چهار هفته دیگه هم که برنامه سالگرد داریم باید برم بگیرم ، البته باید دوجور بگیرم چون همون شبش سر سفره نیازی نیست حتما این نوعش باشه چون مایع سرد مثل دوغ رو تو لیوان های معمولی هم می شه ریخت .

ریختن مایعات داغ در لیوان های شفاف معمولی هم مثل مورد اول که گفتیم باعث آزاد شدن ترکیبات سرطان زا و مضر برای سلامتی می شن ، همین طور ظروف غذای یک بار مصرف که غذای داغ رو تو نوع گیاهیش می شه سرو کرد و تو انواع دیگه که بیشتر شامل قدیمی هاشونه باعث ضرر برای بدن می شه .

 

آیت الله سید عبدالکریم کشمیری : هزار و چهارصد صلوات نذر امام موسی بن جعفر ( ع ) برای قضای حوائج بسیار مفید است .