جوهر قند در نان
ساعت ٦:٥٠ ‎ب.ظ روز دوشنبه ٢ آذر ۱۳٩٤ : توسط : مجید

به نام خدا 

 

در تهیه نان ها در بعضی نانوایی ها از ماده ای ممکنه استفاده بشه که در اصطلاح عامه جوهر قند و در اصطلاحات علمی سدیم دی تیونیت یا بلانکت نام داره ، نفعش برای نانوایی ها اینه که خمیر نان زودتر آماده و تخمیر می شه . 

  جوهر قند یا سدیم دی تیونیت یا بلانکت، پودری سفید رنگ با ترکیب گوگردی و کاربرد صنعتی است که در صنایع رنگرزی برای از بین بردن رنگ و بازیافت کاغذ باطله و در موارد معدودی برای زیست شناسی، زمین شناسی و عکاسی مورد استفاده قرار می گیره و برای سلامت انسان مضره و در هیچ جای دنیا ، یک افزودنی غذایی محسوب نمی شه اما در ایران برخی نانواهای متخلف، اون رو به آرد نان اضافه می کنند!! چون جدا از زودتر ورز اومدن خمیر ، از خمیر مایه از نظر اقتصادی هم براشون بیشتر می صرفه ! 

این ماده باعث از بین رفتن پرزهای روده ، اختلال عمل انسولین و احتمال گرفتن دیابت و از همه بدتر احتمال ایجاد سرطان بخصوص سرطانهای گوارشی می شه . 

البته فقط نان هم نیست ! از این ماده گوگردی برای سفیدتر کردن کله قند و آبنبات های سفید هم استفاده می کنند . 

راه تشخیص اینکه در نان جوهر قند اضافه شده یا نه حتی برای کارشناسان هم راحت نیست ولی افراد عادی که چه در نانوایی های سنتی و چه نان های بسته ای صنعتی در سوپرمارکت ها رو می خرند باید دقت کنند که نانی که زیادی سفیده رو نخرند ، نان سالم بخاطر سبوسش باید کمی مایل به تیره باشه اما نان های زیادی سفید بدجوری مشکوک به اضافه شدن جوهر قند یا سدیم دی تیونیت هستند .