پزشکی در اسلام - قسمت نهم ( دلایل حرمت الکل در اسلام )

به نام خدا

 

پنجشنبه بیست و دوم مهرماه 89

 

 

" لیسئلونک عن الخمر والمیسر قل فیهما اثم کبیر ومنافع للناس و اثمهما اکبر من نفعهما " ( سوره بقره، آیه 219 )

 

درباره شراب و قمار از تو می پرسند، بگو: در آن دو گناهیبزرگ و سودهایی برای مردم است ولی گناهشان از سودشان بزرگتر است.

 

 

* این مقاله تحقیقی رو حدود دوماه پیش به سفارش یکی از آشنایان که برای مطالعه جامع و کاربردی و افزایش اطلاعات برای نصیحت جوانان  شیطون ! و مردان ناقلا !بهش نیاز داشت از طریق مطالب اینترنتی تهیه کردم و احساس کردم این قابلیت رو داره که به عنوان یکی از مطالب بخش " پزشکی در اسلام " تو وبلاگ قرارش بدم و فایل رو نگه داشتم تا زمانش برسه و فکر کنم حالا زمان مناسبی باشه .. اگه احساس می کنین خیلی لفظ قلم و رسمی نوشته شده به همون خاطره که گفتم !! اگه حال و حوصله و وقت داشتم هیچ وقت این طوری نمی گذاشتمش تو وبلاگ !

 

تاریخچه

 

نخستین بار، ابوبکر محمدبن زکریای رازی پزشک و شیمیدان ایرانی از تقطیر شراب در قرع و انبیق ، ماده‌ای بدست آورد که آن را " الکحل "  نام نهاد؛ پس از مدتی "دکتر واندیک" آمریکایی واژه الکحل را به"  الکل (alcohol) "  تبدیل کرد.

 

 در فرانسه اغلب الکل را از شراب بدست می‌آورند ، شاید علت نام برده شدن از شراب در قرآن هم به همین علت باشد که پایه ای مناسب برای تهیه الکل باشد .  علاوه بر این روش ، مقدار زیادی الکل صنعتی و نوشابه الکلی را از راه تخمیر بدست می‌آورند. عمل تخمیر بر روی هگزوزها (قند شش کربن‌دار) انجام می‌گیرد، ولی چون در این قندها ماده اولیه گرانبها است اغلب از چند قندیها (پلی ساکاریدها) مانند نشاسته ، سلولز و ... به عنوان ماده اولیه بهره می‌گیرند. از دی ساکاریدها مانند ملاس کارخانه‌های قند و... هم به عنوان ماده اولیه می‌توان برای تهیه اتیل الکل بهره گرفت.

 

تمایل به نوشیدن الکل بسیار زودتر از آنی شکل گرفته که تاکنون حدس زدهمی‌شد. نتایج تحقیقات پژوهشگران می گوید  در عصر حجر حدود ۹ هزار سال پیش ساکنیندهی در چین نوعی نوشیدنی با ۱۰ درصد الکل درست می‌کردند. این نوشیدنی که به انگلیسیبه آن مید (Mead) و در آلمانی مت (Met) می‌گویند، عمدتا از عسل و آب درست می‌شود. در آلمانی اصطلاح دیگری هم به کار می‌رود که ترجمه آن “شراب عسلمی‌شود.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز  ، محققین می گویند الکل به انسانها کمکمی‌کرده تا در شرایط سخت آن دوران زندگی راحت‌تری داشته باشند. برای همین هم دردوران نوسنگی تولید ابتدایی نوشیدنی‌های الکلی در مناطق مختلف دنیا رواج یافت.

 

بررسی شیمیایی

 

 

امروزه این ماده ، به نام اتیلن الکل ، الکل معمولی ، الکل اتیلیک ، روح الخمر ، الکل شراب ، اتانول ، نتیل کربینول ، جوهر شراب ، الکل کشمش ، ئیدروکسیل و... مشهور است.

 

 الکل  آب‌گونه‌ای است فرار ، بی‌رنگ ، با بوی ویژه و مزه سوزان ، رطوبت گیر و از آب سبکتر است. وزن ویژه یا جرم حجمی آن 0.795 تا 0.8 ، در فشار متعارفی ، نقطه جوش آن 78.53 تا 78.5 درجه سانتی‌گراد و نقطه انجماد آن  114درجه سانتی‌گراد است.


از این‌رو  آن را در دماسنجهایی که برای سنجش سرما بکار می‌رود استفاده می‌کنند. الکل جامد در 130درجه سانتی‌گراد گداخته می‌شود. قابلیت حل شدن اتیل الکل در آب بسیار زیاد است و به هر نسبت با آب مخلوط می‌شود.

 

از آمیختن آب و الکل ، کمی گرما هم تولید می‌شود، الکل یکی از حلال‌های بسیار خوب است ، ید ، کافور ، عطرها ، عسل و ... را در خود ناپدید می‌کند.


الکل به غیر از آب ، در اغلب حلال‌های آلی محلول است. الکل خاصیت گندزدایی دارد و آلبومین‌ها ( نوعی پروتئین )  را منعقد می‌کند.

 

اتانول مورد استفاده در همه موارد، به جز در تهیه مشروبات الکلی، مخلوط 95% اتانول و 5% آب است که معمولآ آن را به عنوان الکل 95% میشناسند. در غلظت 95% چه چیز خاصی وجود دارد؟ روش تهیه اتانول هرچه باشد این ترکیب ابتدا به صورت مخلوط با آب به دست می آید،سپس این مخلوط را با تقطیر جزء به جزء غلیظ میکنند.


الکل خالص را الکل مطلق مینامند. این الکل گرانتر از الکل 95% است و فقط به هنگام ضرورت مصرف میشود. الکل مطلق با سود جستن از وجود یک آزوئوتروپ دیگر، یک آزئوتروپ سه تایی با دمای جوش 64.9 درجه سانتی گراد تهیه میشود، این آزئوتروپ شامل 7.5% آب، 18.5% اتیل الکل، و 74%بنزن است.

 

 محلولهای الکلی که از تخمیر بدست می‌آید از نظر مقدار الکل تفاوت دارند. درصد الکل در شرابها  10% و در آبجو 6% و در عرق بیش از 30% تا 50% است.

 

اتانول به طور طبیعیوبه مقدار بسیار کم(  5%درصد )  در نان ، مغز انسان وگیاهان وجود دارد .علاوه برمخمروبعضی باکتری ها،بدنانسان نیز مقدار چشمگیری الکل تولید می کنند .

 

الکل بهترین حلالآلی است ولذا درآزمایشگاهها وصنایع داروسازیکاربرد بسیار زیادی دارد .در مواردی نیز الکل جهت ضدعفونی کردنابزارهای طبی وغیره بهبه کار گرفته می شود .به علاوه قطعات تشریحی رابه خوبی میتوان درالکل ازگندیدنوعفونت محافظت نمود .هم چنین الکل درساختن ادکلن ها ولوازمآرایشی نیز کاربرد فراوان دارد .

 

پس بطور خلاصه :

 

روشهای تولید الکل متفاوت می باشند که شامل :


1- از تخمیر حبوبات و میوه ها (مانند آبجو)
2- از تقطیرحبوبات و میوه ها (مانند ودکا، ویسکی، جین)
3- از تـغـییر شـیمیایی در سوختـهای فسـیلی هـمچـون گاز، زغال سنگ و نفت ( الکل صنعتی )
4- از ترکیـب شیـمیـایی مـنوکســید کربن و هیدروژن (مانند متانول و الکل چوب).

الـکـل موجود در مشروبات الکلی از نوع اتیل الکل (اتانول) می بـاشد. مـیـزان اتـانـول در برخی مشروبات الکلی این چنین است:

آبجو: 4 الی 6 درصد
شراب: 7 الی 15 درصد
شامپاین: % 8 الی 14 درصد
مشروبات الکلی تقطیر شده همچون جین، ودکا، ویسکی:40 الی 95 درصد

 

 

عملکرد فیزیولوژیک الکل

 

افراد تحت تاثیر الکل خجالتشانازبین می رود وزیاد حرفمی زنند ،به علت اثر تحریکی الکل برمغز نیست بلکه به دلیلازبین رفتن کنترلی است کهمراکزعالی مغز درمیانه روی واعتدال شخص ازخود انجام میدهند.


به هر حال ,تمامی مشروباتالکلی ,حاوی مقداری الکل می باشند وهر گونهآثار تخدیری که ازمشروباتالکلی بروز می کند مربوط به وجود این ماده درآن هاست .میزان این تخدیر کهمارازآن به مستی تعبیر می کنیم بستگی به درصد الکل موجود دراینگوشه مشروبات دارد که بالا گفتیم .  

 

چنانچه شخص مقداری الکل بنوشد قریب 15 درصد آن فوراً به وسیله جدارمعده داخل درخون وبقیهدرسایر نقاط گوارشی وارد می گردد ، مقداری هم ممکن است به وسیله ریتین یا باادرار خارج شود .ولی قسمتاعظم آن در هر حال دربدن می ماند ودرآن جامتدرجاً اکسیدشده واحتیاجی به هضموگوارش ندارد


کبد انسان قادر است درهرساعت 8گرمالکلرااکسید کند ، مقادیر زیادتر درجریان خون ظاهر شده ولی غلظت کمتر از پنجاه درصد علامتیدرشخص به وجود نمیآورد . هرچند مقدار کشنده آن برحسب افراد می کند

 

پیتر کوپرنیز دراین زمینه چنین مینویسد:" الکل ازتمام راه ها جذب بدن می شود ولی جذب آن ازراه دهان ومعده بسیار کماست .  روده کوچک 80%یا بیشتر مقدار خورده شده را جذب می کند .کم تر از 10%بی تغییرازراه ادرار وتنفس دفع می شود " .

 

الکل دربافت ها به سرعت منتشرشده ودرحدود 8 گرم درساعتاکسید وبه گاز کربنیک وآب تبدیل می شود، مهمترین اثرالکل تضعیف دستگاه اعصاب مرکزی است

/ 0 نظر / 23 بازدید